Bir evin en özel ve en işlevsel alanlarından biri olan banyoların dekorasyonu söz konusu olduğunda belirli sorunlar ve zorluklar ortaya çıkıyor. Kusursuz bir banyo tasarlamak çoğu zaman kusursuz bir oturma odası ya da yatak odası dizayn ve üretmekten çok daha zordur. Bu zorlukların elbette birden fazla nedeni var.
Birincisi, banyoların oldukça spesifik işlevler için kullanılan özel alanlar olmaları. Bu spesifik işlevlerin kusursuz bir şekilde yerine getirilemediği tasarımlar her zaman sorun yaratacaktır.
Bir diğer neden ise özellikle apartman dairelerinde sosyal yaşam alanlarının metrekarelerinin küçülmemesi adına en küçük alanın banyo olarak tasarlanması. Yani banyo dekorasyonu söz konusu olduğunda çoğunlukla küçük bir alanda, işlevsel ve kullanışlı, üstelik bir de şık ve güzel görünen bir alan ortaya çıkarmaya çalıştığımız bir gerçek ve bu oldukça zorlu bir görev.
Tüm bunların üstüne bir de banyoların doğaları gereği nemli ve ıslak alanlar olmaları,sağlıklı bir banyo için yapısal olarak da neme dayanıklı ürünler ile konseptin oluşturulması gerekiyor. Yani banyo dekorasyonu denildiğinde minimum alanda maksimum işlev oluştururken malzeme kalitesi ile de sağlıklı ve hijyenik, aynı zamanda da iş açıcı, ferah ve güzel görünen bir ortam ortaya çıkartırken kullanılan malzeme ömrünün de kısa olmamasından söz ediyoruz.
Peki bu zorlu görevin olmazsa olmazları neler?
Bu sorunun cevabı elbette her eve ve her mimari yapıya göre değişiklikler gösteriyor; gelgelelim temelde dikkat etmemiz gereken bazı olmazsa olmazlar da yok değil. Önce bu olmazsa olmazlardan başlayalım.
Banyo dekorasyonu konusunu zorlaştıran temel unsur bu alanların oldukça işlevsel alanlar olmaları. İşte bu yüzden, fonksiyonel açıdan kusursuz bir banyo ortaya çıkarabilmenin en önemli olmazsa olmazlarından biri aydınlatma sistemleridir. İyi ışıklandırılmamış bir banyoda hiç kimse rahat edemez. Peki bir banyoda nasıl bir ışıklandırma sistemi olmalı? Bunun için banyoda kullandığınız bölümleri kafanızda ayırmanız ve her birini ayrı ayrı aydınlatmanız gerekiyor. Ancak bu tarz bir katmanlı aydınlatma düzeni ile kusursuz bir banyo dekorasyonu elde edebilirsiniz. Banyoyu genel olarak aydınlatan tepe ışıklarının dışında gündelik bakımınızı yaptığınız ve sizi yeni güne hazırlayan banyo tezgah ve aynasının çevresinde de ayrıca bir ışıklandırma kullanmak gerekiyor. Tabii duş kabini ya da küvet alanında da daha farklı bir aydınlatma uygulaması banyonuzu daha da mükemmel kılacaktır. Kısacası banyonun her bir köşesinin farklı katmanlarda ışıklandırma ögeleriyle ayrı ayrı aydınlatılabilmesi şart.
Bir diğer önemli unsur ise pek tabii ki hijyen. Banyolar nemli bir yapıya sahip oldukları için doğru malzemeler kullanılmadığında rutubet ve küf tutmaya elverişli alanlardır ve sağlığımız için bunun olmasını engellememiz gerekiyor. Banyomuzu yenilerken ya da yeni bir eve taşındığımızda yeni banyo tasarımı yaptırırken ıslan zeminler ve duvar fayansları konusunda dikkatli tercihler yapmak oldukça önemli. Fayansların kalitesi kadar fayansın uygulamasındaki işçilik de ileride bir sorun yaşamamak adına büyük bir önem taşıyor.
Banyoyu rutubetten korumanın yolu iyi bir havalandırmadan geçiyor. Eskiden banyolarda minik bir pencereden başka havalandırma unsuru olmazdı ama bugün modern yapılarda bu mimari form şekil değiştiriyor. Eğer banyonuzun penceresini genişletirseniz ve alanı düzenli olarak havalandırırsanız çok daha ferah ve sağlıklı bir banyo elde edebilirsiniz. Tabii bunun yerine farklı havalandırma teknolojileri de kullanabilirsiniz. Ancak gün ışığı alan ve doğal yollardan havalandırılan bir banyo her zaman daha iç açıcı bir atmosfere sahip olacaktır.
Banyolarda dağınıklık kendini büyüterek belli eden bir olumsuz özelliktir. Hangi tarzda banyo modeli düşünüyor olursanız olun, banyonuzun dağınıklığa engel olan bir dekorasyona sahip olduğuna emin olmalısınız. Fazla aksesuarlar, ortalıkta duran havlular, tuvalet kağıtları, şampuan şişeleri, makyaj malzemeleri vs… her zaman banyo dekorasyonunu çirkinleştiren ve çok boğucu ve yorucu atmosfer yaratan unsurlardan. Dağınıklığın önüne geçmek için yalın ve depolama alanlarının olabildiğince fazla olduğu mobilyalar ile kombine bir tasarım oluşturmak gerekiyor.
Tercihlerinizi oluştururken en sık karşılaşılan ve bir hayli sinir bozucu olan sorunları gözden geçirmelisiniz. Örnek verecek olursak, damlayan musluk eski banyolarda sık sık karşılaştığımız ve her tamirden sonra yeniden gündeme gelen bir sorundur değil mi? Aynı şekilde lavabonun yeterince geniş olmaması ve bu yüzden ellerimizi yıkarken suyun etrafa saçılması sorunu da iyi tasarlanmamış banyolarda sıklıkla karşılaştığımız sıkıntılardan bir diğeri. Akıtan ya da bozuk sifon ünitesi…
Sıcak ve soğuk su bağlantıları ters yapılmış duş muslukları… Kapısı tam kapanmayan duş kabinleri… İşte bu gibi sıkıntıları yalnızca yaptırdığınız banyonun ilk günlerinde değil, ileride de yaşamamak için banyo donanımına yapacağınız yatırımı kısmamanızı tavsiye ediyoruz. Yeni nesil bataryalar, üst sınıf duş kabinleri, yüksek kaliteli klozet ve sifon takımları iyi planlanmış mobilyalar sizi her zaman uzun bir süre rahat ettirir ve banyo dekorasyonunuzun da kusursuz ve konforlu olmasını sağlar.
banyo,banyo tasarımı,banyo dolabı,banyo mobilyaları